Feestelijke start bouw voor iedere Coendersbuurter

Bouw eerste (zelfbouw)woningen nieuw Delft gestart

Weer of geen weer. Gisteren vierden meer dan 150 enthousiaste mensen de start bouw van de Coendersbuurt. Zelfbouwers, huizenkopers en zelfbouwgroepen waren in grote getalen aanwezig om de starthandelingen mee te maken en hun nieuwe buren te ontmoeten. Voor deze speciale gelegenheid was minister Stef Blok naar Delft gekomen. Samen met wethouder Raimond de Prez, Liesbeth Janson (studio Huijgens), Job van Zomeren (ERA Contour), Arjan Geelen (Heijmans), Rob de Jong (Ballast Nedam), Linda Oosterhuis (zelfbouwer) en Jasper Straver (koper) onthulde hij eerst de bouwborden. Vervolgens sloegen minister Blok, Liesbeth Janson en de 73 jarige zelfbouwster Chieni Haak de laatste heipaal de grond in voor het zelfbouwinitiatief ‘Het Grachtenhuis’.

Nooit te oud 
Chieni Haak vertegenwoordigde de Vereniging Bouwgroep Grachtenhuis Nieuw Delft: een bouwinitiatief van vijf zelfbouwers met architect Liesbeth Janson, die op deze locatie appartementen bouwt in de vorm van een Grachtenhuis. Haak is één van mijn oudste opdrachtgevers, bijna 73 jaar oud: “Je bent nooit te oud om je droom(huis) te realiseren.” is haar motto.

Nieuwe buren 
In de Coendersbuurt komen ruim 100 nieuwe grondgebonden woningen en appartementen. Sinds de eerste kavelmarkt op 8 maart 2014 hebben zelfbouwers, zelfbouwgroepen, huizenkopers, ontwerpers, architecten, ontwikkelaars en gemeente, zich tomeloos ingezet om een eigen en uniek gezicht aan de wijk te geven. En dat werd gister met iedereen gevierd.

Locatie en maatwerk
De plek naast de historische binnenstad aan de Nieuwe Gracht én de grote vrijheid aan ontwerp- en bouwmogelijkheden, vormen de ideale combinatie voor zelfbouwers en huizenkopers om hun droomhuis waar te maken. Zo wordt er nu gebouwd aan ‘maatwerk-woningen’ die allemaal iets eigens hebben. 
Zelfbouwer Klaas van der Meulen: “Het zit in de details. Naast bijzondere architectuur, is het huis helemaal afgestemd op de plek waar het staat. Als het goed is zien we straks door de slaapkamer nog net de kerk en hebben we een zeer handige extra opbergkamer direct bereikbaar vanuit de hal.” Andere kopers hebben samen met ontwikkelaars een woning ontworpen met een kelder aan de Nieuwe Gracht of vide-woningen met mooie tuinen in Het Straatje. Vrijwel iedereen geeft aandacht aan duurzame maatregelen in of buiten de woning.

Woonwensen
In Nieuw Delft - dus ook in de Coendersbuurt- krijgen toekomstige bewoners veel vrijheid en ruimte om het huis te bouwen dat voldoet aan hun woonwensen. Dit resulteert in een divers palet van soorten opdrachtgevers:

  • Particulier opdrachtgeverschap (PO): 37 zelfbouwers
  • Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Twee bouwgroepen: 5 zelfbouwappartementen van architect Liesbeth Janson van Studio Huijgens en circa 9 superlofts van architect Mark Koehler.
  • Projectmatig: 44 woningen en 7 appartementen in co-creatie met ontwikkelaars Ballast Nedam of ontwikkelcombinatie ERA Contour en Heijmans.

Coendersbuurt klaar in 2017 
Naar verwachting is deze eerste woonbuurt in Nieuw Delft in 2017 gereed. Alle zelfbouwkavels zijn verkocht of in optie. Er zijn nog enkele woningen te koop van ontwikkelaar Ballast Nedam (www.woonexpressnieuwdelft.nl) en enkele superlofts van Mark Koehler (www.superloftsdelft.nl). Dit voorjaar 2016 gaan de laatste woningen in verkoop: circa 22 woningen van ontwikkelcombinatie ERA Contour en Heijmans in het woonconcept Het Straatje! (www.hetstraatje.nl

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Sluiten