Transformatie van een bijzonder Rijksmonument

Stationsgebouw Delft krijgt met horeca publieksfunctie weer terug


Visual: eigenaar: Open Development BV, architect: Braaksma & Roos architecten, installatie adviseur: Feniks BV, constructeur: Pieters Bouwtechniek BV, bouwfysica adviseur: Peutz BV, visualisaties: A2 studio

Dit prachtige Rijksmonument uit 1885 wordt nieuw leven ingeblazen. Nu het spoor, dat aan de achterzijde van het gebouw lag, onder de grond is gebracht, zijn er volop kansen voor om dit stukje industrieel erfgoed opnieuw te ontwikkelen. Het voormalige station krijgt haar publieksfunctie weer terug. De voormalige stationshal wordt namelijk een horecagelegenheid (restaurant en wijnbar) met terras in het park Spoorloos. Een prachtige karakteristieke plek om te verblijven.

De verdieping van het gebouw wordt getransformeerd tot loft-kantorruimte. Het Rijksmonument ligt op een cruciale plek in de stad Delft, direct naast het nieuwe station Delft, grenzend aan park Spoorloos en het toekomstige Van Leeuwenhoekpark en vlakbij de historische binnenstad. Begin 2015 sloot het voormalige Stationsgebouw in de Spoorzone haar deuren voor publiek. Sinds 1 maart 2017 heeft het voormalige Stationsgebouw een nieuwe eigenaar: Open Development. Begin augustus 2017 heeft Open Development de omgevingsvergunning aangevraagd. Die transformatie van dit bijzondere Rijksmonument gaat naar verwachting eind 2017 van start. Het is de ambitie om het getransformeerde gebouw in de zomer van 2018 haar deuren te laten openen. 

Jesse Bonjer van Open Development:  "We zijn zeer verheugd met de aankoop van dit bijzondere Rijksmonument. Een gebouw en plek met een rijke geschiedenis. De (sloop)werkzaamheden aan het stationsgebied waren al gaande tijdens mijn studie aan de TU in Delft. Maar dat het gebied 'Nieuw Delft' zo mooi zou worden en wij er ook een bijdrage aan kunnen leveren, had ik toen nooit gedacht. Het voormalige station krijgt in onze plannen haar publieksfunctie weer terug. De voormalige stationshal wordt een horecagelegenheid (restaurant en winebar) met terras in het park Spoorloos. Een prachtige karakteristieke plek om te verblijven. Op dit moment zijn we de plannen, samen met Job Roos (architectenbureau Braaksma&Roos), aan het uitwerken. Binnenkort verwachten wij meer nieuws over onze plannen met Delft te kunnen delen. Meer info over Open Development."


Fietsenstaling en park Spoorloos
Het is de ambitie om het getransformeerde gebouw begin 2018 haar deuren te laten openen. Aan de westzijde, ter plaatse van de voormalige sporen en het perron, is pasgeleden een ondergrondse stalling voor 2.700 fietsen gerealiseerd. Boven op deze fietsenstalling komt het openbare park Spoorloos waar ook het terras van de horecagelegenheid is gelegen. De inrichting van het park en het stationsplein voor de hoofdentree van het gebouw wordt door de gemeente verzorgd.

De wederopbouw stationsgebied Delft!
De nieuwe invulling met horeca is op deze plek zeer welkom. Het biedt levendigheid in het stationsgebied, precies daar waar we het willen in de nieuwe entree van de stad. Het voormalige stationsgebouw zal een grote stimulans geven aan de groei van een levendig  stationsgebied.

Tot in 2019 ondergaat het gebied rond station Delft een metamorfose. Na jarenlang tunnelbouw en andere werkzaamheden liggen er nu concrete plannen voor de invulling van het gebied direct rondom het station. Op 4 februari presenteerde Nieuw Delft voor het eerste de plannen van de nieuwe entree van Delft: The Student Hotel, Antoni , House of Delft en het voormalige Stationsgebouw. Alle projecten met een eigen programma en signatuur. Grote gemene deler is dat al deze projecten openbare functies in hun gebouw realiseren. Van exporuimtes en open werkplekken tot winkels en restaurants. Deze programma's zorgen ervoor dat er levendigheid ontstaat op die plek waar dat gewenst is: direct rondom het station, het visitekaartje voor de stad.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Sluiten