Groene oase verbindt

Peter van den Hoogen

“Het loont om een lange adem te hebben en we zijn trots op wat we tot nu toe hebben bereikt.” Dit zegt Peter van den Hoogen van bewonersoverleg Coenderstraat/Parallelweg. Dankzij de inspanningen van bewoners is 'Park Spoorloos' veel toegankelijker geworden. 

Peter woont aan de Coenderstraat, de straat die direct tegen de bouwlocatie aan ligt. “De essentie van het plan Nieuw Delft is dat het de verschillende omliggende wijken met elkaar verbindt. Met die gedachte oor die bril hebben we ook mee gekeken naar het ontwerp voor het parkje achter het oude stationsgebouw. Zo'n anderhalf jaar geleden zagen we het ontwerp voor het park voor het eerst. Reden om in actie te komen, want dat vonden we geen goed plan."

Toegankelijker
Een parkje; dat klinkt toch als een goed plan? Peter vervolgt: “Niet als het parkje vanaf de Coenderstraat gezien op drie meter hoogte zou worden aangelegd, bovenop een fietsenstalling. Die stalling zagen we liever ondergronds. Maar dat zou duurder uitpakken – we snappen best dat niet alles zo maar mogelijk is. Gelukkig is er geluisterd naar onze bezwaren – een hoge muur verbindt niet echt en het ontwerp zou de sociale controle op het gebied bemoeilijken. De ontwerpers hebben nu de muur uit het ontwerp gehaald en het park laten aflopen met groen en trappen die meer verbonden zijn met de Coenderstraat. Zo is het park veel toegankelijker geworden.”

Meedenken
Dat is wat Van den Hoogen maar wil aangeven: meedenken loont. “Eerder al hebben we de mogelijkheid van een dichte wand van een parkeergarage aan de Coenderstraat uit het ontwerp bestemmingsplan weten te poetsen, en ruimte gekregen voor het “Delftse Stoepje” langs onze woningen. Als bewoner kun je dus wel degelijk invloed uitoefenen. Kijk, de ontwerpers zien het hele gebied, wij focussen op wat dat betekent voor ónze buurt. Met die focus kunnen we de ontwerpers feedback geven om de plannen op detailniveau nóg beter in de buurt te laten passen. Nou ja, en soms moesten we wel eens een beetje duwen, maar dat moest dan maar. Dat is de lange adem waar je over moet beschikken. Dan geeft het voldoening als het ontwerp uiteindelijk toch wordt verbeterd.”

Groen pareltje
En daar mag hij zichzelf en alle andere bewoners die hebben meegedacht – wederom – een schouderklopje voor geven. “Park Spoorloos wordt nu geen verborgen pareltje achter het oude stationsgebouw, maar een toegankelijk pareltje voor iedereen. Het gevoel dat we tegen 'de achterkant' van Nieuw Delft zouden aankijken, is nu weg. We kijken straks uit op een groene oase – een mooie verbinding met Nieuw Delft.”

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Sluiten