Uitgelezen kans voor centrumwonen en ondernemerschap

Van Leeuwenhoekkwartier


Deze nieuwe stadsbuurt rondom het gloednieuwe station Delft, biedt unieke ondernemerskansen om het centrum van Delft verder uit te bouwen tot een stedelijk brandpunt in Delft. Het Van Leeuwenhoekkwartier ligt direct naast de historische binnenstad. Door deze unieke ligging is het Van Leeuwenhoekkwartier dé (hoog)stedelijke toevoeging aan de binnenstad: Een plek waar werken, wonen, start-ups, cultuur, bedrijvigheid en historie samen komen. Het nieuwe Van Leeuwenhoekpark loopt als een lange groene loper prominent door het Van Leeuwenhoekkwartier. Rondom dit nieuwe stadspark komen crica 500 a 600 diverse nieuwe woningen en circa 40.000m2 nieuwe stedelijke functies. Het Van Leeuwenhoekkwartier start met de bouw naar verwachting in 2017 en wordt in verschillende fasen gerealiseerd. De planontwikkeling van de eerste kavels zal in 2016 plaatsvinden.

(Markt)partijen gezocht
De gemeente is op zoek naar marktpartijen die in het Van Leeuwenhoekkwartier actief willen zijn. Naast de positie van Ballast Nedam (voor â…“ partner) komen er nog diverse bouwkavels beschikbaar voor planontwikkeling en –realisatie. Voor een aantal bouwvelden is een aantal initiatieven in gang gezet. Al geruime tijd meet en registreert het Ontwikkelingsbedrijf (OBS) de belangstelling van (markt)partijen en gaat ook zelf pro-actief naar partijen toe. Uitgangspunt van de gemeente is dat zij vanuit het concurrentiebeginsel deze bouwkavels in de markt zet. Op grond van het programma en de bouwmogelijkheden, vastgelegd in een kavelpaspoort, zal de gemeente partijen uitnodigen die in haar ogen geschikt zijn voor de betreffende ontwikkelopgave.

Lees meer over de aangeboden bouwvelden in het biedboek d.d. Informeer naar de actuele beschikbaarheid van de bouwvelden via nieuwdelft@delft.nl

Van Leeuwenhoekkwartier: uitgelezen kans voor centrumwonen en ondernemerschap
De ontwikkeling van het Van Leeuwenhoekkwartier is de toekomst voor de vele spoorreizigers de prominente entree van Delft. Wat het gebied zo uniek maakt, is de centrale ligging op 10 minuten van het historische centrum en 15 minuten van TIC Delft ligt, het kloppend kenniscentrum van Delft. Middenin in de Metropoolregio, waar 2,25 miljoen mensen wonen. Dagelijks zijn vanuit Nieuw Delft zo’n 400.000 arbeidsplaatsen in Rotterdam en Den Haag snel bereikbaar – binnen 15 treinminuten bent u in Rotterdam of Den Haag.

Vanaf het Stationsplein vormt de grote zittrap de entree van het stadspark. Een beloftevol onthaal door een open stad. Delft wil als centrale Metropoolstad, het centrum van de stad uitbreiden met een eigentijdse Delftse uitstraling en sfeer. Daarbij gaat het om de juiste mix van voorzieningen, de kwaliteit van de inrichting van de openbare ruimte, een goede afwikkeling van het autoverkeer, ruimte voor de flanerende voetganger en vooral om de juiste invulling van plinten op de begane grond van gebouwen. Hierdoor biedt de plek unieke ontwikkelmogelijkheden: een uitgelezen kans voor centrumwonen en ondernemerschap.

40.000m2 nieuwe stedelijke functies
In Van Leeuwenhoekkwartier is ruimte voor circa 500-600 nieuwe woningen (koop- en vrije sector huurwoningen) bij het Bolwerk, aan de Nieuwe Gracht of rondom het nieuwe stadspark. De nieuwe woningen in Nieuw Delft worden vraaggestuurd ontwikkeld. Behalve voor wonen is er ruimte voor tal van nieuwe stedelijke functies. De programmering en uitstraling van de begane grond (plint) is hierbij van groot belang voor het beoogde gemengd stedelijke karakter. De planontwikkeling van het Van Leeuwenhoekkwartier gebeurd aan de hand van het ‘City Lounge-concept’: een stadsdeel dat uitnodigt om op verschillende plekken te ontmoeten en te netwerken. Bestaande uit nieuwe stedelijke functies voor:

  • horecagelegenheden
  • bedrijfsruimten
  • werkplekken en startsups
  • extended stay
  • hotel
  • culturele voorzieningen
  • verschillende ontmoetingsruimten

De Studie 'Van Leeuwenhoekkwartier als City Lounge' geeft een inspirerende doorkijk op het karakter en de verblijfskwaliteit van de openbare ruimte in Nieuw Delft en wat dit betekent voor het vestigingsklimaat van mogelijke nieuwe stedelijke functies in de stad.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Sluiten