Scholencombinatie Delfland

praktijkgericht vmbo-onderwijs

De nieuwe locatie voor Scholencombinatie Delfland ligt aan de Westlandseweg - de toekomstige Ireneboulevard in Nieuw Delft - op de hoek bij de Van Bleyswijckstraat. In het gebouw is ook een sporthal gevestigd. Het nieuwe gebouw heeft moderne faciliteiten voor het verzorgen van VMBO onderwijs in techniek, verzorging en commercie. Met de bouw van deze school zorgt Delft dat zij de volledige onderwijsketen op gebied van techniek in huis heeft. Dit verbetert de aansluiting op het bedrijfsleven en biedt mogelijkheden voor samenwerking met andere schakels zoals het ROC, HBO en de TU. 

In verbinding met de omgeving
De gevel is -vooral op de begane grond- grotendeels van glas. Hier zitten de praktijkruimtes, zodat de school zich letterlijk naar buiten toe kan profileren. Het onderwijs en ‘de echte wereld’ worden zo met elkaar verbonden. Die verbinding is er niet alleen door het open karakter in ontwerp. Ook in het gebruik komt dit terug: buurtbewoners en andere Delftenaren kunnen gebruik maken van de mogelijkheden die het gebouw en het onderwijs bieden. 

Charles Barto, een van de schooldirecteuren is trots op het nieuwe gebouw: "De leerlingen krijgen met dit mooie gebouw de kans om uit de clichématige beeldvorming van het beroepsgerichte onderwijs te stappen, om de omgeving te laten zien wat ze waard zijn én om van die omgeving te leren. Daarom halen we die wereld naar binnen. Zo hebben we in het nieuwe gebouw een winkeltje, waar we spullen verkopen die de leerlingen maken.” Behalve het winkeltje opent de school ook de deuren van een restaurant, zijn het sportveld en het schoolplein buiten schooltijd vrij toegankelijk en beschikt de school over een fitnessruimte en een sporthal, waar enkele sportverenigingen uit Delft gebruik van gaan maken.

Samenwerking
Slokker Bouwgroep is in november 2015 in opdracht van de gemeente gestart met de nieuwbouw van de school. Scholencombinatie Delfland telt nu ongeveer 500 leerlingen. De nieuwbouw van de school is toegerust op 550 tot 600 leerlingen. Scholencombinatie Delfland is een samenwerking tussen de VMBO-afdelingen van het Grotius College en het Christelijk Lyceum Delft (CLD). DP6 Architectuurstudio maakte het ontwerp voor de nieuwe school. Het gebouw krijgt zonnepanelen en een duurzaam warmtesysteem en gaat zo mee met de duurzaamheidsambities die voor Nieuw Delft als geheel gelden.

Lees hier het uitgebreide artikel over de gloednieuwe school.
 

Ontwerp

De school, met daaraan gekoppeld een sportvoorziening, is ontworpen door DP6 Architectuurstudio, een Delfts architectenbureau met de nodige faam op het gebied van scholenbouw. Het ontwerp laat een in het oog springend gebouw zien met op een klein kavel toch veel buitenruimte. Het is op veel plekken transparant, waardoor voor voorbijgangers goed zichtbaar is waar leerlingen binnen mee bezig zijn.

 

Duurzaam en energiezuinig

Bovendien is het gebouw door de compacte vorm duurzaam en energiezuinig. Het gebouw krijgt zonnepanelen en een duurzaam warmtesysteem en gaat zo mee met de duurzaamheidsambities die voor Nieuw Delft als geheel gelden. De sportvoorziening is er niet alleen voor het sportonderwijs van de school, ook verenigingen kunnen hiervan gebruik maken.


Planning

In november 2015 is de nieuwbouw gestart en het gebouw is naar verwachting in november 2016 gereed. Leerlingen, docenten en andere gebruikers van de school nemen vanaf dat moment hun intrek in het nieuwe gebouw. Zij zitten momenteel nog tijdelijk in de VMBO-locatie aan de Juniusstraat. Scholencombinatie Delfland telt nu ongeveer 500 leerlingen. De nieuwbouw van de school is toegerust op 550 tot 600 leerlingen.

Samenwerkende partijen: De gemeente Delft heeft Slokker Bouwgroep B.V. opdracht gegeven om de nieuwbouw voor Scholencombinatie Delfland te realiseren. Scholencombinatie Delfland is een samenwerking tussen de VMBO-afdelingen van het Grotius College en het Christelijk Lyceum Delft (CLD). DP6 Architectuurstudio maakte het ontwerp voor de nieuwe school.

Programma: Nieuwbouw school voor vmbo beroepsgericht onderwijs, sporthal, buitenruimte.

Fase: Realisatie

Planning: Gereed: eind 2016 | In gebruik: begin 2017

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Sluiten